Elnettet i Strandvejskvarteret

Revideret af Søren Borch | |   TV, Post, El, Vand, Varme, Gas, Bredbånd, YouSee

Hvis du får strømsvigt i huset, er det rart at vide, hvad du skal gøre. Skal du tilkalde en elektriker eller ringe til Radius?
Du får en trin-for-trin guide til at afgøre dette i artiklen ”Når elektriciteten svigter i huset”.
For mange husejere vil det imidlertid være nyttigt og interessant først at forstå detaljerne i vores elnet. Her følger derfor en hurtig indføring.

Der er to dele i vores elnet

Elnettet i Strandvejskvarteret består af:
1. Radius' elnet (primært netstationer, kabelskabe og elmålere)
2. Strandvejskvarterets fællesanlæg (primært sikringsskabe kaldet hovedbly).

1. Radius’ elnet

Radius er vores elnetselskab (ikke elleverandør)

Vores elnetselskab Radius står for det fysiske net og for at få strømmen transporteret frem til os.
Radius står derimod ikke for fylde strøm ind i nettet, hvilket gøres af elleverandører.

Radius driver ud over vores elnet også hele det elnet, som forsyner 1 million hjem og virksomheder i Københavnsområdet, i Nordsjælland og i dele af Midtsjælland. Se mere på  radiuselnet.dk/om-elnettet/.

Flere konkurrerende elleverandører står for at fylde strøm ind i elnettet, dvs de producerer eller indkøber strøm og leverer den ind i elnettet. Hvert hus kan efter smag vælge sin egen elleverandør. Se artiklen: ”Skal man bruge den ene eller den anden elleverandør?

Men vi skal alle bruge Radius, som har monopol på at drive elnettet i hele sit område, inkl. Strandvejskvarteret.  Det er Radius, der har ansvaret for at sikre, at strømmen når frem til os.

Elementerne i Radius’ elnet

Ud over en masse kabler har Radius følgende elementer:

Hovedstationer
Radius har i deres samlede område 94 hovedstationer, også kaldet fx 50kV-transformerstationer, hvor højspændingens styrke sættes ned fra 30kV eller 50kV til 10kV. Hovedstationer er store og fx bygget ind i større bygninger. Til hver hovedstation er der tilknyttet omkring 120 netstationer. Vi har ikke nogen hovedstation liggende i vores kvarter.

Netstationer
Radius har 11.000 netstationer, også kaldet 10kV-transformerstationer, hvor spændingen sættes ned fra 10kV til 0,4kV = 400V. Det svarer til behovet for tre faser à 240V ude hos forbrugerne. En netstation har efter sigende typisk 100-200 kunder. Strandvejskvarteret betjenes af 3 netstationer, som ligger i eller meget tæt på vores kvarter. En netstation kan ligne et meget stort kabelskab eller fx en 2x2x2 m bygning. Netstationer kan stå på offentligt område, fx ud til gaden, eller inde på en privat matrikel.

Kabelskabe
Radius har 150.000 kabelskabe, hvorfra strømmen fordeles ud til forbrugerne. Der er efter sigende mellem 5-20 kabelskabe pr netstation. Kabelskabene udgør det sidste led i elnettet, før strømmen når frem til forbrugeren. De er diskrete grå eller grønbrune kasser, som typisk står ud mod gaderne. Hvert kabelskab forsyner et mindre antal kunder med strøm.
null  Et kabelskab fra vores kvarter. Den klarer den ene side af en kvart tværgade.

Vores kvarter har behov for ca 50 kabelskabe i kraft af vores gadestruktur. Pr 2024 udgøres godt halvdelen af Radius-kabelskabe, men resten udgøres af Strandvejskvarterets sikringsskabe, som vi kalder hovedbly.

Elmålere
Radius ejer alle de målere, som vi forbrugere har siddende på vores spidsloft.
nullEn måler fra vores kvarter.

Sikringer:
Ifm alle enhederne (hovedstation, netstation, kabelskab, elmåler) er der indbygget sikringer af en eller anden art.

Video om elnettets opbygning hos Radius

Du kan se en fin gennemgang af Radius’ elnet i denne 5 minutters video på YouTube: www.youtube.com/watch?v=ox_vX_aB394.

Radius’ netstationer, som betjener Strandvejskvarteret

Hvis du går ind på radiuselnet.dk/om-elnettet/dit-elnet/ og taster din adresse, så kan du finde den omtrentlige placering og lidt statusinformation om netop den netstation, som du er tilknyttet.
Hvis du fx taster adressen Berggreensgade 50, får du denne figur:
null
Figur hentet 13/9-2024.
Den gule plet er netstationen, mens de blå pletter er de derfra forsynede forbrugere.

Så vidt jeg kan se, forsynes vores kvarter fra følgende 3 netstationer. Ved at nærstudere hver netstations dækning med meldinger om hvilke huse, der er berørt af en strømafbrydelse, kan du ofte skønne hvilken netstation, der har fejlen.

Nordlige del:
null

Sydøstlige del: 
null

Sydvestlige del:
null

Driftsinformation fra Radius

På følgende website kan du få at vide, hvad Radius allerede ved eller gør ifm problemet i dit hus. Hvis wifi’en i dit hus ikke virker, så brug mobilnettet.
Gå ind på radiuselnet.dk/elnetkunder/driftinformation/,  og indtast din adresse. Du kan så få noget i stil med dette:
null
 Ofte kommunikerer Radius ikke helt specifikt, hvor problemet er opstået, men man får en nyttig information om, at problemet er opdaget, og cirka hvornår det forventes afhjulpet.

2. Strandvejskvarterets fællesanlæg

Med Strandvejskvarterets "fællesanlæg" forstås samlingen af sikringsskabe (kaldet hovedbly) og stikledninger (elkabler) fra hovedblyene frem til elmålerne på spidslofterne.
Husejerforeningen har den fulde vedligeholdelsespligt for fællesanlægget. Indtil 1993 ejede de individuelle husejere hver deres del af fællesanlægget; hvis du vil nørde i historien, kan du læse artiklen ”Hvem skal vedligeholde elnettets dele”.

Hovedbly

I vores kvarter slutter Radius’ kabler ved vores hovedbly, som er hovedsikringsskabe for typisk hver 4-10 huse samlet i hver deres lille forbrugsenhed.
Hovedblyene udfylder den funktion, som kabelskabe har, og som ellers normalt varetages af Radius. De skal fordele strømmen til flere forbrugere, sikre at overbelastninger stopper her (hvis de ikke allerede er stoppet i forbrugerens eltavle), og til at have en afbryder, som kan afbryde gruppen, hvis der skal repareres eller ændres på det tilknyttede kabel på spidsloftet eller i en forbrugers eltavle.

Hovedblyene ligner nogle store, galvaniserede støbejernsklumper:
null
Der sidder 3 sikringer (63A), én per fase, i hvert hovedbly.  
Disse sikringer er gammeldags og efterhånden vanskelige at udskifte, da kun få installatørfirmaer ligger inde med et restlager af de gammeldags sikringer. Mere specifikt er der i store træk tale om to typer sikringer, nemlig gammeldags blad-sikringer og nyere prop-sikringer. Hvis man skal skifte fra ældre til nyere sikringer, skal hele indmaden i hovedblyet udskiftes, og det er ganske dyrt.

Hovedblyenes placering i kvarteret

I den gamle Håndbog fra 1995 har vi følgende oversigt:
null

I de fleste gader er husene forsynet fra et hovedbly monteret på et hjørnehus ud til hhv Landskronagade, Kildevældsgade eller Berggreensgade. Hovedblyet dækker så halvvejs ind ad enten den sydlige eller den nordlige del af tværgaden samt de nærmeste huse på henholdsvis Landskronagade, Kildevældsgade eller Berggreensgade.

I Berggreensgades nordlige side (lige numre) er husene forsynet fra et hovedbly på forsiden af fire udvalgte huse i rækken, som hver forsyner nabohusene mod vest hen til næste hovedbly. Disse hovedbly er ikke korrekt tegnet ind på figuren i den gamle håndbog.

Godt og vel halvdelen af de 50 hovedbly er dog i årene før 2024 de facto blevet erstattet af kabelskabe fra Radius.

Stikledningerne

Husene i en forbrugsgruppe forsynes via en stikledning, dvs. et kabel fra deres hovedbly. Kablet løber typisk fra hovedblyet op ad en facade og derfra ind på spidsloftet. Derefter fra måler til måler gennem en række naboers spidslofter.
Husejerforeningen har forsyningspligt for disse kabler.

Forestående forbedringer eller udskiftninger

Radius oplyser, at de per 2024 har følgende opgaver foran sig:
1. De vil forbedre én af ”vores” tre netstationer, da den er ustabil. Radius taler om at opgradere den fra en 10kV til en 15kV transformerstation.
2. Generelt taler Radius om årligt at udskifte et større antal kabeltavler i hele deres område, så måske gør de det også i Strandvejskvarteret.
3. Løbende opgradere deres system til øget elbehov fra elbiler og andet eludstyr.

Strandvejskvarteret har per 2024 følgende opgaver foran sig:
1. Måske skaffe et lager af gamle sikringstyper til hovedblyene eller udskifte indmaden i nogle af hovedblyene, så de kan fungere med nyere sikringer.
2. Alternativt at få Radius til at erstatte endnu flere af vores hovedbly med Radius-kabeltavler.
3. Følge op på, at folk ikke oplader elbiler direkte fra deres egne elinstallationer. Se separate artikler om dette på hjemmesiden.

 

Log: 18/9-2024 artikel oprettet af Søren Borch med inspiration fra Dines Boertmann og Jan Væver.

Bliv den første til at skrive en kommentar på denne artikel

Skriv ny kommentar

×

Dit navn er påkrævet

Udfyld gyldigt navn

Din email er ugyldig

Din email er ugyldig

Kommentar er påkrævet

Captcha Code Kan du ikke læse billedet? Klik for at genskabe ny kode

Captcha er påkrævet

Koden er ikke korrekt

* Disse felter er påkrævet