Kære Alle, fra Jacob Ingvartsen i bestyrelsens finansieringsgruppe for vandprojektet.
Jeg kan læse en vis bekymring for, hvorledes et projekt af denne størrelse skal finansieres.
Jeg kan til det formål forklare, at bestyrelsen har nedsat to arbejdsudvalg:
- Projektgruppen, der arbejder med, hvordan projektet bedst udføres,
- Finansieringsgruppen, der arbejder med, hvorledes det finansieres.
Det er Projektgruppen, der på xGF den 26/11-2024 fremlægger forslag til, hvad der skal udføres.
Vi i Finansieringsgruppen har afsøgt mulighederne for, hvordan arbejdet kan finansieres på en måde, som passer på et projekt, hvor den endelige udgift ikke er helt kendt.
Vi kan godt få lån
Vi har haft kontakt til et par pengeinstitutter og meldingen er klar:
- Selvfølgelig kan vi låne pengene, vi er en forening med fast indtægt.
- Selvfølgelig kan lånet tilpasses den endelige entreprisesum; det er normal procedure med start-, mellem- og slut-finansiering af byggeprojekter.
Altså ingen problemer med finansieringen.
Men på hvilke vilkår?
Udgangspunktet er et tilpasningslån på …
- Udlånsrenten er CIBOR-3 plus 2,50%-point i tillæg og tilskrives hvert kvartal.
- Lånet kan afvikles på 10, 15 eller 20 år.
- Foreningen skal have en likvid kapital på 2.500.000 kr.
Individuel tilpasning
Derudover kan det aftales, at den enkelte husejer kan betale summen forud, hvis de selv har sparet op, eller kan vælge at betale lånet ud, når det passer dem.
Dermed er der ikke behov for en fælles opsparing, men man kan foretage sin egen i det tempo, man formår. Man kan også vente med at betale restsummen ud, til man alligevel omlægger sit realkreditlån.
Er en fællesopsparing (og udskydelse af projektet) bedre?
Det er imod foreningens vedtægter at opspare mere en 5 års kontingent.
Derfor, ved et forøget kontingent, kan der højst spares 400 huse x 10.000kr x 5år = 20 mio kr, hvilket alligevel ikke er nok.
Fællesopsparinger har tidligere været forsøgt (netop til dette formål), da lignende sager blev drøftet i 1994 og i 1995. Men da formuen i 2016 var blevet for stor, måtte den tilbagebetales med en årrække af kontingentnedsættelser.
Finansieringsgruppens forslag
Derfor foreslår finansieringsgruppen ikke, at vandprojektet finansieres ved fælles opsparing.
Men husejerne opfordres til selv at sætte penge til side for at undgå ekstraudgiften ved rentetilskrivninger af lånet.
Hæftelse
Det er, som jeg forstår det, foreningen der hæfter for lånet. Og alle, der er medlem af foreningen, hæfter således dermed.
Der kan så være en risiko for, at der er enkelte husejere, der ikke betaler deres andel, som så må inddrages af foreningen, for skyldners regning. Sådan har det altid været, og det er meget sjældent, at der har været skyldnere.
Situationen er den samme, hvis der er nogen, der ikke betaler til en eventuel opsparing.
Kommentarer til denne redegørelse fra andre
Jacob oplyser i øvrigt, at dette banktilbud er baseret på data fra 2023, at det er "generel", og at det ikke er forhandlet.
Han oplyser også, at den enkelte husejer kun hæfter Pro Rata, dvs for sin andel af lånet.
Principielt er der flere finansieringsmuligheder (Søren Borchs tanker baseret på flere udsagn):
- 1. Egenfinansering via husejerens frie midler. Hvert hus betaler beløbet ind i projektkassen i god tid, inden leverandørerne skal betales.
- 2. Egenfinansering via husejerens private lån. Lån kan fx baseres på realkreditlån i eget hus. Hvert hus betaler beløbet ind i projektkassen i god tid, inden leverandørerne skal betales.
PS: Mulighed 1 og 2 er næppe særligt attraktive for projektledelsen, der så nok alligevel skal optage et foreningslån, fordi nogle husejere ikke betaler i tide, som de skal :-). - 3. Foreningslån i en bank. Det er det, som er forklaret ovenfor. Lånet sikrer, at projektkasse har tilstrækkelig likviditet helt fra starten. Husejere betaler deres andel ind afhængig af vores interne aftale herom i foreningen. Sandsynligvis som minimum med et årligt bidrag, men også gerne med frivillige, større enkeltbidrag eller et totalt engangsbidrag.
- 4. Opsparing i husejerforeningen via forøget kontingent. Det er næppe farbart jvf ovenfor.
Jacobs oprindelige indlæg er indlagt i kvarterets Facebook-gruppe. Dér kan man stille spørgsmål og få svar og se, hvad andre har skrevet. Se https://www.facebook.com/groups/20474956824/permalink/10160435279741825
Log: Tilføjet lidt forskelligt af Søren Borch 27/11-2024. Artikel indlagt på hjemmesiden 25/11-2024 af Søren Borch for Jacob Ingvartsen fra bestyrelsens finansieringsgruppe.
Bliv den første til at skrive en kommentar på denne artikel