Husets lokalnet: Hvordan kan man etablere "det indre internet"

Revideret af Ulrik Balslev | |   TV, Post, El, Vand, Varme, Gas, Bredbånd, YouSee

Når fibernettet fra omverden er etableret fra TDC Nets side, så har man nede i kælderen fået opsat en hvid boks (kaldet ONT, Dåse-3 eller i denne artikel Fiberboks) med 4 gule stik (RJ45 stik).  Dér slutter TDC Nets bidrag.

TDC Nets fibernet uden for huset og frem til Dåse-3 i kælderen er beskrevet i artiklen "Fibernet fra TDC-centralen til min kælder".

Det interne fiberent

Hvis man vil bruge TDC Nets fibernet, må man herfra sørge for kobling til computere, mobiltelefoner mmm rundt om i huset. Det er denne kobling, som vi forklarer i det følgende.

Der er flere måder at opnå en kobling på:

Direkte tilkobling

Internettet er som sådan tilgængeligt allerede her fra fiberboksen (Dåse-3), da man i princippet kan tilslutte sin computer til dennes gule stik. Det kræver, at ens computer har tilsvarende RJ45 stik, og at man  vil sidde i kælderen, eller at man kan leve med løse RJ45-netværkskabler frem til arbejdspladserne oppe på etagerne.

null 

I praksis vil man nok sjældent tilslutte sig på denne måde, idet de fleste brugere ønsker, at internettet er tilgængeligt på praktisk vis på alle etager i huset.

Kablet forbindelse

“Cable always beats wireless”, som man siger. Kablet forbindelse er alt andet lige den type forbindelse, der er hurtigst og mest stabil, idet der er uafbrudt elektrisk forbindelse fra selve computeren tilbage til de gule stik i fiberboksen. Problemet er imidlertid, at dette selvsagt betyder, at der skal føres kabler fra fiberboksen til RJ45-udtag i de værelser i huset, hvor man ønsker at tilslutte computeren. Medmindre man selv er udlært elektriker eller er ualmindelig fingernem, vil det normalt være en opgave for en professionel elektriker.

Der er forskellige kategorier netværkskabler. Man kan fx vælge et netværkskabel Cat6 med 1m eller 15m kabel. Man skal forsøge at vælge den mest velegnede; se evt. oplysende artikler på nettet, f.eks. www.avxperten.dk/blog/cat5-eller-cat6/.

Under alle omstændigheder vil kablet forbindelse være den dyreste at etablere.

null   

Billedet viser et “patch panel”, hvor kablerne med de gule stik er forbundet til fiberboksen, mens ledninger op ad væggen ender i et stik på en væg på hver etage.

Forbindelse via el-nettet

Et alternativ til den normale kablede forbindelse er at benytte el-kablerne i huset som kabling til at forbinde computeren til fiberboksen. De almindelige el-kabler kan altså føre strøm til lamper og komfur samtidig med  lavstrøms internetsignaler til computerne.

Man køber 2 eller flere konverterbokse. De indeholder hver et 240 V stik og en RJ45 udgang. Reelt indeholde de et 240 V “gennemgangsstik”, således at man fortsat kan benytte stikke i væggen som normalt.

null    

Én konverterboks sættes i en stikkontakt i nærheden af fiberboksen og forbindes til denne med et RJ45 kabel, men en anden kan placeres i et værelse, hvor man ønsker den. I værelset forbindes RJ45 udgangen til computeren, og så er man på nettet.

Der skal medregnes et relativt stort tab undervejs, så hvis man har 1.000 MBit ud af fiberboksen, kan man opleve kun at have f.eks. 100 MBit eller mindre igennem el-nettet. Desuden er tabet undervejs (og funktionen i det hele taget) afhængig af kvalitet og alder på el-nettet.

Almindelig wifi

En klassisk måde at få adgang til internettet er ved at etablere et wifi-netværk, hvor nettet tilgås via radiobølger. Når man laver en aftale med en udbyder (YouSee, Fastspeed eller lign.) får man typisk tilsendt en wifi-router, som kan gøre dette. Her forbinder man wifi-routeren til et af de gule RJ45 stik i fiberboksen og opsætter routeren i henhold til udbyderens anvisninger, hvorefter der skulle være forbindelse.

Problemet er imidlertid, at signalet svækkes alvorligt, når man bevæger sig væk for wifi-routeren. Hvis man således har wifi-routeren i kælderen, vil signalet typisk være meget svagt eller helt væk på 2.sal eller under taget. Svækkelsen skyldes dels, at radiosignalet skal gennem mange lag “byging”, og dels, at der er mange andre, der også har wifi, hvilket også svækker signalet.

Booster/repeater

Der findes en række wifi “boostere” og “repeatere” på markedet, som kan forstærke wifi-signalet på forskellig vis for at sikre bedre dækning. De placeres fx på hver etage. Men effekten af dem er usikker.

Mesh-net

For at imødegå problemet med svækkelse af signalet, kan man anskaffe sig et “Mesh-net”. Det består af 2, 3 eller flere enheder, som kan kommunikere effektivt og trådløst med hinanden. Man tilslutter “masterenheden" til et af de gule stik i fiberboksen og placerer herefter de øvrige mesh-enheder rundt om i huset, eksempelvis én på hver etage. Enhederne vil nu tilsammen danne ét samlet net med samme wifi-navn og samme brugere/passwords. Et mesh-net vil dog også have et tab undervejs, men det er typisk på et beskedent niveau.

 

Log: Smårettet og lagt på forsiden den 6/7´-2024. Artikel oprettet 13/6-2024 for Ulrik Balslev af Søren Borch. I første omgang i en work-in-progress form.

 

 

Kommentarer :

  • user
    bente lindum jensen 13-07-2024 kl. 09:41
    Hejsa- naboer. Jeg havde besøg af TDC -tekniker ( 25 år i TDC) i foråret for at få hjælp til at om- kode programmer på min fladskærm. Han rystede på hovedet af nedgravning af fibernet i vores kvarter og han sagde at alle har trådløs netværk i dag. Han mente at foreningen har købt et gammelt system. Jeg har haft internet i huset i 25 år og har aldrig haft problemer. Haft hjemmeside ca. 20 år. Vi har været flere beboere i huset og til tider mange internetbrugere. Datter, kæreste ( gamer) og lejer. Med venlig hilsen Bente
    • user
      bente lindum jensen 13-07-2024 kl. 09:46
      jeg har kun sjældent oplevet problemer med netadgang
  • user
    Lotte Holm 11-07-2024 kl. 22:36
    Tak for virkelig god information. Kan du sige lidt om hvordan man etablerer et mesh net? Hvilken sagkundskab eller hvilke firmaer kan man henvende sig til?

Skriv ny kommentar

×

Dit navn er påkrævet

Udfyld gyldigt navn

Din email er ugyldig

Din email er ugyldig

Kommentar er påkrævet

Captcha Code Kan du ikke læse billedet? Klik for at genskabe ny kode

Captcha er påkrævet

Koden er ikke korrekt

* Disse felter er påkrævet