Dette vedrører støj fra håndværkere, trommer mmm.
Bygge- og renoveringsaktivitet af enhver art er underlagt Bygge- og Anlægsforskriften i Københavns kommune af 2016.
https://kk.sites.itera.dk/apps/kk_pub2/pdf/2005_a62b0adc61c5.pdf
Tid på døgnet
Tidsrammerne er sat således:
"§ 6 Støjende og støvende bygge- og anlægsarbejder må kun foregå på hverdage man-dag til fredag mellem kl. 07.00 og 19.00 og lørdage mellem kl. 08.00 og 17.00.
§ 7 Uanset støjgrænserne i bilag A må følgende aktiviteter kun finde sted på hverdage mandag til fredag kl. 07.00 - 19.00 og lørdage kl. 08.00 til 17.00.
- Anvendelse af elektriske bore- og skæremaskiner eller lignende værktøjer.
- Anvendelse af tårnkran og lignende.
- Anvendelse af elektriske lifte og lignende.
- Anvendelse af trykluftsværktøj.
- Opstilling og nedtagning af stillads.
- Af- og pålæsning af byggematerialer og affald.
- Tilsvarende støjende aktiviteter."
Bestemmelserne gælder uanset hvem der udfører arbejdet - m.a.o. de gælder såvel håndværkere som beboere.
Støjniveauer
Kommunen definerer grænseværdierne for støj således i førnævnte Bilag A:
Bygge- og anlægsarbejder med et støjniveau, målt udendørs, op til 70 dB(A) må foregå på hverdage kl. 07-19, lørdage kl. 08-17.
I tidsrummet 22-07 må støj ikke overstige 55 dB(A).
På alle øvrige tidspunkter er grænsen 40 dB(A).
Særligt støjende aktivitet, som f.eks. nedbrydning af beton, må kun finde sted på hverdage mellem 8 og 17.00.
Kommunen kan give dispensation fra ovenstående regler.
Se også www.bolius.dk/hvor-meget-maa-naboen-larme-naar-han-bygger-om-og-til-1030/. Boliusartiklen oplyser flere detaljer, bl.a. om, hvor meget fx 40 dB er.
Havearbejde
Havearbejde er ikke omfattet af forskriften, og er kun reguleret af almindelig hensynsfuldhed og godt naboskab; det opfattes almindeligvis som, at man ikke støjer omkring spisetider og i weekenderne lægger eventuelt støjende havearbejde mellem kl 10 formiddag og spisetid aften.
Fest og selskab
Regel nummer 1: Fester af enhver art, både de regulære fester og det hyggelige lille selskab i baghaven, der trækker ud på natten og måske ledsages af lidt musik for åbne vinduer:
Varsko naboerne, når der er tale om en planlagt fest, der forventes at støje ud over almin-deligt hverdagsniveau.
Jo senere det er på aftenen, jo mere skal man være opmærksom på, om åbne vinduer/terrassedøre slipper høj musik og festlarm ud i baggårdenes klangkasse.
Der kommer et tidspunkt efter midnat, hvor det må anses for at være hensynsløst at spille høj musik for åbne vinduer, holde selskab i baghaven med højrøstede deltagere, osv.
Københavns kommunes støjpolitik sætter ikke præcise rammer for borgernes aktiviteter i og omkring boligen, men der er generelle bestemmelser, som i konkrete situationer kan få politiet til at dukke op.
Det undgår man ved at udvise godt naboskab - være hensynsfuld og opmærksom på naboernes interesser, uanset om festen er planlagt eller improviseret.
Bolius
Bolius har lavet et overblik: www.bolius.dk/hvor-meget-maa-din-nabo-stoeje-i-haven-15637
Realdania
Realdania har udgivet en håndbog med gode råd om nabostøj til beboere, bestyrelser og administratorer.
Denne håndbog formidler 12 gode råd til, hvordan beboere, bestyrelser og administratorer kan håndtere de udfordringer, der opstår, når naboens hverdagslyde bliver til generende støj.
Log: 7/10-2024: Prioriteret op på siderne ved at sætte dato=dd. Tilføjet link til Realdania 25/2-2021. Artiklen er gennemrevideret og flyttet til andet menupunkt 10/9-2020. Bemærkning om at annoncere arrangementer indlagt 3/5-2019. Oprettet 5/7-2015.
Stikord (så artiklen lettere findes vha søgefunktionen): miljøregler, støjgener, nabostøj, håndværker-støj, ombygningsgener, støj.
Kommentarer :
Vi er underlagt Københavns kommunes støjgrænser. Vi har feks bedt arbejderne på vores projekt om ikke at arbejde lørdag og søndag (hvilket ikke forhindrede stilladsarbejderne i at dukke op både lørdag og søndag og larme og te sig, men det er en anden historie). Det forlænger og fordyrer projektet, men sådan er det.
Her en kort, AI-genereret opsummering af reglerne. Har ikke faktachecket:
I København, specifikt på Østerbro, er der fastsat klare regler for støj fra bygningsarbejde, som skal overholdes for at minimere gener for naboer og beboere. Her er en opsummering af de relevante støjgrænser og tidsrammer:
Støjgrænser for Bygningsarbejde
Udenfor
• Mandag til fredag kl. 07-18: Maksimalt 70 dB
• Lørdag kl. 07-14: Maksimalt 70 dB
• Mandag til fredag kl. 18-22, lørdag kl. 14-22, søn- og helligdage kl. 07-22: Maksimalt 60 dB
• Alle dage kl. 22-07: Maksimalt 50 dB
Indenfor
For støj i boliger og støjfølsomme bygninger (f.eks. skoler og hospitaler) gælder følgende grænser:
• Dagtimerne (kl. 07-18): Maksimalt 80 dB
• Aften og nat (kl. 18-07): Maksimalt 75 dB
Specifikke Områder på Østerbro
Østerbro er klassificeret som et boligområde med særlige støjgrænser:
• Boligområder (herunder daginstitutioner):
• Udenfor: Maksimalt 64 dB
• Indenfor: Maksimalt 58 dB
Disse grænser er designet til at beskytte beboerne mod generende støj og sikre et acceptabelt lydmiljø både indendørs og udendørs.
Det er vigtigt at bemærke, at hvis byggearbejde overskrider disse grænser eller finder sted uden for de angivne tidsrum, kan naboer klage til kommunen, som kan iværksætte tiltag for at håndhæve reglerne.
Kilder mm:
https://www.perplexity.ai/search/opsummer-reglerne-om-stoj-for-HWpL5GvLRe6Vf2Gz33jPvA
Der er mange kilder til støj i et tæt beboet bebyggelse som Strandvejskvarteret, og derfor kan der være behov for et overblik over regler på støjområdet:
Byggearbejder
Bygge- og renoveringsaktivitet af enhver art er underlagt Bygge- og Anlægsforskriften i Københavns kommune af 2016.
https://kk.sites.itera.dk/.../pdf/2005_a62b0adc61c5.pdf
Tidsrammerne er sat således:
"§ 6 Støjende og støvende bygge- og anlægsarbejder må kun foregå på hverdage mandag til fredag mellem kl. 07.00 og 19.00 og lørdage mellem kl. 08.00 og 17.00.
§ 7 Uanset støjgrænserne i bilag A må følgende aktiviteter kun finde sted på hverdage mandag til fredag kl. 07.00 - 19.00 og lørdage kl. 08.00 til 17.00.
Anvendelse af elektriske bore- og skæremaskiner eller lignende værktøjer.
Anvendelse af tårnkran og lignende.
Anvendelse af elektriske lifte og lignende.
Anvendelse af trykluftsværktøj.
Opstilling og nedtagning af stillads.
Af- og pålæsning af byggematerialer og affald.
Tilsvarende støjende aktiviteter."
Bestemmelserne gælder uanset hvem der udfører arbejdet - m.a.o. de gælder såvel håndværkere som beboere.
Særligt støjende arbejde, fx beton-nedbrydning, må kun finde sted på hverdage, med mindre kommunen har givet en dispensation fra reglerne.
Havearbejde
Havearbejde er ikke omfattet af forskriften, og er kun reguleret af almindelig hensynsfuldhed og godt naboskab; det opfattes almindeligvis som at man ikke støjer omkring spisetider, og i weekenderne lægger eventuelt støjende havearbejde mellem kl 10 formiddag og spisetid, aften.
Fest og selskab
Fester af enhver art, både de regulære fester og det hyggelige lille selskab i baghaven, der trækker ud på natten og måske ledsages af lidt musik for åbne vinduer:
Regel nummer 1: Varsko naboerne, når der er tale om en planlagt fest, der forventes at støje ud over almindelig hverdagsniveau.
Jo senere det er på aftenen, jo mere skal man være opmærksom på, om åbne vinduer/terrassedøre slipper høj musik og festlarm ud i baggårdenes klang-kasse.
Der kommer et tidspunkt efter midnat, hvor det må anses for at være hensynsløst at spille høj musik for åbne vinduer, holde selskab i baghaven med højrøstede deltagere osv.
Københavns kommunes støjpolitik sætter ikke præcise rammer for borgernes aktiviteter i og omkring boligen, men der er generelle bestemmelser, som i konkrete situationer kan få politiet til at dukke op.
Det undgår man ved at udvise godt naboskab - være hensynsfuld og opmærksom på naboernes interesser.
Bolius har lavet et overblik:
www.bolius.dk/hvor-meget-maa-din-nabo-stoeje-i-haven-15637